Een vrij onbekend verhaal over de barakkenkampen achter het blauwe-, rode en witte dorp. Naar een idee van de Engelse ‘garden city’ woningen werden in het begin van de vorige eeuw de eerste tuindorpen in Nederland gerealiseerd. De eerste tuindorpen waren in Rotterdam (Vreewijk) en Utrecht (Elinkwijk). In Assen ontstond in 1916 Het Rode Dorp, in 1919 het Blauwe Dorp en 1921 het Witte Dorp.
Veel van de eerste bewoners kwamen van de keten en plaggenhutten van Lombok en Kloosterveen. Voordat de dorpen waren gerealiseerd werden een deel van de toekomstige bevolking gehuisvest in barakken. Van deze barakken bestaan helaas geen afbeeldingen, op 1 na: En die zie je bij dit artikel. Een tekening van het barakkenkamp achter het Rode- en Blauwe Dorp omstreeks 1920, uit herinnering getekend door dhr (Puck) Frankot.
Bij het Witte Dorp stond ook zo’n barakkenkamp. De omstandigheden in de barakkenkamp waren nog ver van ideaal. Het lag vlak bij een veentje (veendobbe) waar veel ongedierte (met name ratten) zaten. De ongedierte was ook vaak terug te vinden onder de barakken. Omstreeks 1925 waren de meeste barakken ook al weer afgebroken.
De oude Rode- Blauwe- en Witte Dorp woningen werden in de periode 1978 – jaren 80 afgebroken. Met uitzondering van de kort daarvoor gerenoveerde woningen aan de Reseda- en Hortensiastraat.
(Bron: NvhN 1982 en Oud Assen en omgeving)